A medence tisztítása – ahogy a profik csinálják

Hogyan tisztítsuk ki medencét a nyári hónapokra? Kövesse a szakértők legegyszerűbb módszereit, akár puhafalú medencét, akár földbe épített medencét szeretne beüzemelni.

A medence tisztítása – ahogy a profik csinálják

 

Ha tudni szeretné, hogyan kell kristálytiszta vizet varázsolnia medencéjébe, akkor jó helyen jár. Akár most állított fel egy puhafalú medencét a kertjében, és szeretné tökéletes állapotban tartani, akár egy épített, de elhanyagolt medencét szeretne a szezonra felkészíteni, mindig bölcs dolog megfogadni olyan szakemberek tanácsát, akik pontosan tudják, hogyan tehetik az Ön medencéjét biztonságossá és kényelmessé.

Ha még csak keresi, hogy milyen medencetípus illene a legjobban a kertjébe, akkor is érdemes lehet tájékozódni arról, mit is jelent a medence tisztán tartása.

 

A MEDENCE TISZTÍTÁSA: RÉSZLETES ÚTMUTATÓ

Ha a költségvetés egy puhafalú medence beszerzését engedi, akkor tudnunk kell, hogy bár ez egy nagy befektetés, a medencék nem éppen kevés karbantartást igénylő kerti tárgyak közé tartoznak. Ezért fel kell készülni a rendszeres takarításra, hogy élvezni tudjuk a nyári csobbanásokat.

A puhafalú vagy a föld feletti medencék alapos tisztításához javasoljuk, hogy szerezze be a következőket:

  • Medenceháló
  • Medencevíz-ellenőrző tesztcsíkok
  • Medencekefe
  • Medenceporszívó (nem feltétlenül elengedhetetlen)
  • Szűrőtisztító
A medence tisztítása – ahogy a profik csinálják

 

1.) TÁVOLÍTSA EL A SZENNYEZŐDÉSEKET

Ez az egyszerű, de elengedhetetlen első lépés, amely nélkülözhetetlen az összes többi lépés sikeréhez. A szakemberek azt tanácsolják, hogy először egy medencehálóval távolítsa el az összes lebegő szennyeződést a medencéből. A lebegő szennyeződésekkel teli medencének szinte biztosan el van tömődve a szűrője, ezért ezt rendszeresen el kell végezni.

 

2.) KIÜTÉSES GYŐZELEM A MEDENCÉBEN

A profik szerint a medence algátlanításához annyi klórt kell beletenni, hogy a klórszint 8–15 ppm-re emelkedjen. Ez elpusztítja az algákat és a többi szerves anyagot. Ezt a lépést éjszaka érdemes elvégezni, mivel a legtöbb ilyen vegyszer nem tartalmaz stabilizátorokat, és a napfénynek való kitettség esetén kiégnek. Hagyja hatni a medencében egész éjszakára. Medencevíz-ellenőrző tesztcsíkokat az interneten is vásárolhat.

 

3.) HASZNÁLJON KEFÉT

Ez egy nagyon fontos mechanikai tisztítási lépés, amely segít eltávolítani a lerakódásokat és algákat a medence faláról. Kefélje le a falakat és az alját. A medencekefe segítségével erőteljesen kefélje le a medence falait és az alját, hogy eltávolítsa a lerakódásokat és az algákat. Az interneten is vásárolható olyan medencekefe, amely merev sörtékkel rendelkezik és elég széles ahhoz, a nagy felületet lehessen tisztítani vele a medencében.

A medence tisztítása – ahogy a profik csinálják

 

4.) PORSZÍVÓZZA KI A MEDENCÉT

Csatlakoztasson egy medenceporszívót, és állítsa a szűrőt vagy a medenceszelepet hulladék fokozatra, és kezdje el a porszívózást. Ez biztosítja, hogy a medence alján lévő szennyeződések és törmelékek ne kerüljenek vissza a szűrőbe.

Az összes többi medencetisztító eszközhöz hasonlóan medenceporszívó is vásárolható az interneten, árban és kivitelben azonban nagyon eltérők. Egy alapszintű medenceporszívó körülbelül 200 euróba kerül, míg egy teljesen automata, intelligens, vezeték nélküli, robot medenceporszívó akár 1000 euró is lehet. A választott modellnek csak a pénztárcája szabhat határt, illetve az, hogy mennyit szeretne a tisztítással foglalkozni. A robot medenceporszívó előnye, hogy minden este kitakarítja a medencét, így reggelente tiszta vízben mártózhat.

 

5.) TISZTÍTSA KI A MEDENCESZŰRŐT

A medenceszűrő tisztításának elsajátítása az egyik legfontosabb lépés. Először kapcsolja be a szűrőt, és hagyja járni 2–5 napig, amíg a víz ki nem tisztul. Előfordulhat, hogy ezen lépés során többször is ki kell tisztítania a medenceszűrőt. Tartsa szemmel a nyomásmérőt. Amikor a nyomás körülbelül 10 psi-vel magasabb a szokásosnál, tisztítsa meg a szűrőt. Vegye ki a szűrőbetétet, és tisztítsa meg a legjobb kerti tömlőjével és egy szórófejjel. Ha valóban minden szennyeződést el szeretne távolítani a szűrőből, használjon szűrőtisztítót.

 

6.) HOZZA EGYENSÚLYBA A MEDENCE VIZÉNEK KÉMIAI ÉRTÉKEIT

Tesztelje a vizet, és szükség szerint adjon hozzá vegyszereket a víz egyensúlyának helyreállításához. A klór 1–5 ppm, a pH 7,2–7,6, a stabilizátor pedig 30–50 ppm legyen.

 

7.) HASZNÁLJON MEDENCETAKARÓT

Fedje le a medencét medencetakaróval, amikor nincs használatban. Ez távol tartja a por, levelek és pollen nagy részét, amely a medencébe kerülne. Medencetakaró nélkül nagyon nehéz lesz tisztán tartani a medence alját.

 

8.) JÁRASSA A SZŰRŐT NAPI LEGALÁBB NYOLC ÓRÁT

A szűrő eltávolítja a port és a szerves anyagokat a vízből. Elengedhetetlen a tiszta víz fenntartásához. Ha úgy tűnik, hogy a szűrő tisztítása nem segít, akkor itt az ideje

kicserélni medenceszűrő-betétet. A különféle medenceszűrő-betétek különböző átmérőjűek, ezért ügyeljen arra, hogy a jelenlegi méretnek megfelelő méretet válasszon.

 

9.) ÜGYELJEN ARRA, HOGY NE LEGYEN SZIVÁRGÁS

A medence rendszeres szivárgás-ellenőrzése nagyon fontos a tisztán tartásához. A profi medencetisztítók és a medenceszivárgás-észlelő technikusok szerint a legtöbb medence gyorsan elszennyeződik a szivárgások miatt, mivel idegen anyag behatolását teszik lehetővé, amely könnyen beszennyezheti a vizet és megingathatja a ph-szintet. Ha azt gyanítja, hogy a medence szivárog, a legjobb, ha szakembert hív.

 

HOGYAN TISZTÍTHATOM KI A MEDENCÉMET PORSZÍVÓ NÉLKÜL?

Míg a medenceporszívó fontos eszköz a medence tisztításához, medencéjét úgy is kitisztíthatja, ha nincs porszívója. Szakértőnk szerint, rendszeresen keverjük fel a vizet bekapcsolt szűrő mellett – „a víz felkavarásával a medence aljára süllyedt összes por és szennyeződés felkeveredik a vízben. A szűrő pedig ezután el tudja távolítani ezeket.”

A medence tisztítása – ahogy a profik csinálják

 

Magától értetődő, hogy a megfelelő kémiai egyensúlyt is fenn kell tartani, így biztosítható, hogy a víz hosszabb ideig tiszta és algamentes legyen.

A medence helyes kémiai egyensúlya a következő:

Klór: 1–5 ppm
pH: -7,2–7,6
Stabilizátor: -30–50 ppm
Keménység: -100–300 ppm Összlúgosság: 80–120 ppm

 

HOGYAN TISZTÍTHATÓ OLYAN MEDENCE, AMELYNEK FELBORULT A KÉMIAI EGYENSÚLYA?

Ha a medence vize nincs egyensúlyban, akkor a legjobb megoldás az, ha leereszti a medencét, kiporszívózza és újratölti. Warren Byington, a Backyard Brothers háztáji karbantartó cég társtulajdonosa azt javasolja, hogy „friss, kiegyensúlyozott vízzel töltse fel a medencéjét, amihez idő kell”.

Nincs porszívója? Van egy módszer, amelyet a medenceszakértők „leürítés és kimosás” módszernek neveznek: eressze le a medencét, mossa ki magasnyomású mosóval, és töltse fel újra. Már az elején ügyeljen az új, friss víz egyensúlyára, hogy a későbbiekben is fenn tudja tartani azt.

Rendszeresen ellenőriznie kell és újból ki kell egyensúlyoznia a medence vizét – „ellenkező esetben a medence tisztán tartása és az egyensúly folytonos elvesztése sokszor fog kellemetlen helyzetet teremteni, ahol agresszív intézkedésekre lesz szükség, például leeresztésre, mosásra és utántöltésre.”

 

A cikk forrása:
www.wikihow.com