A legjobb kerti csobogók és szökőkutak napelemmel

Napelemes vizes dísztárgyak vásárlásával környezetbarát módon gazdagíthatja kertjét akár a tavaszi kerti szezon beköszöntével. Például, a kültéri terasz melletti elhelyezéssel egy szemet gyönyörködtető, csobogó szökőkút igazán pihentető helyet kínálhat a reggeli kávé elfogyasztásához, miközben kellemes fókuszpontként is szolgál a kertben. A csobogó víz nyugtató hangja tovább fokozza az élményt.

Ha kertjébe vizes dísztárgyakat telepít, az a helyi élővilág számára is kedvező. A vízforrások vonzók a madarak számára, és tökéletes helyet biztosítanak arra, hogy egy forró napon ihassanak és megmártózhassanak.

A napenergiával működő vizes dísztárgyak nem használnak áramot, mivel kizárólag a nap által biztosított energiával működnek, így környezetbarátabbak, mint a hálózati árammal működő tárgyak. Emellett nem növelik a közüzemi számlákat sem a hónap végén – ezt pedig mindenki nagyra értékeli különösen manapság.

Hogyan működnek a napelemes csobogók és szökőkutak?

Ezek az eszközök magukra rögzített vagy egy kábelen keresztül hozzájuk csatlakoztatott napelemek segítségével nyerik az energiát a napfényből. A különálló napelemek révén a szökőkutak bárhová elhelyezhetők, ahol közvetlen napfény éri őket. A panelekhez csatlakoztatott egységeket jól megvilágított helyen kell tartani, hogy hatékonyan töltődjenek.

 (Még) éjszaka is üzemelnek?

Ez a szökőkút kialakításától függ. Egyes egységekben olyan akkumulátorpanelek találhatók, amelyek folyamatosan segítenek a víz áramlásában, akár süt a nap, akár nem.

 Az akkumulátorpanelek nélküli egységek azonban csak nappal működnek.

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb napelemes vizes dísztárgyat?

Függetlenül attól, hogy milyen kertet szeretne, rengeteg szép napelemes kerti csobogó és szökőkút közül választhat. Nagy terek esetében egy extravagáns, többszintes szobor királyi hangulatot kölcsönöz a terasznak. Kisebb kertekben inkább több apróbb egység elhelyezésére törekedjünk, amelyeket akár a sziklakert növényei közé is helyezhetünk. Választhatunk elegáns, falra szerelt tárgyat is, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk ki a rendelkezésre álló helyet, és több tér maradjon a társasági élet számára.

Szeretnénk alább javasolni néhány modern és klasszikus napelemes vízi dísztárgyat, hogy otthonában olyan nyugodt külső teret alakíthasson ki, amelyben örömét lelheti és felüdülhet. Nézzünk is meg néhány ötletet...

Az ilyen modern, elegáns kialakítású szökőkútak gyönyörű íveket és stílust kölcsönöznek kertjének.

 

Az ilyen modern, elegáns kialakítású szökőkútak gyönyörű íveket és stílust kölcsönöznek kertjének. Gyakran kis, beépített lámpák is megvilágítják a lágy csobogást, tovább fokozva a hatást.

 

Romantikusabbak igazi tündérmesébe illő erdei hangulatot is varázsolhatnak a kertjükbe az ehhez hasonló a vizes dísztárgyakkal.

 

Romantikusabbak igazi tündérmesébe illő erdei hangulatot is varázsolhatnak a kertjükbe az ehhez hasonló a vizes dísztárgyakkal.

A legjobb kerti csobogók és szökőkutak napelemmel

 

Igazi mediterrán látványt nyújt ez a mini vízesés, amely szemet gyönyörködtető dísz lehet a nagyobb terrakotta kaspók között és a többszörös csobogás különös bájt kölcsönözhet kertjének.

A legjobb kerti csobogók és szökőkutak napelemmel

 

Az ehhez hasonló komplett szökőkutak igazi fókuszpontjául szolgálhat kertjének, és biztosan lenyűgözi a vendégeit. A három pad a pihenésről, a tető pedig az árnyékról gondoskodik.  Képzelje el, hogy munka után ide leheveredik, gyönyörködik a kertjében, beszélget a barátaival, vagy nyugodtan elfogyaszthatja reggeli kávéját. Vastag, időjárásálló fenyőfából vagy keményebb fából is készülhetnek, így minden évszakban ellenállnak az időjárás viszontagságainak

Ez a többszintes, kőhatású szökőkút egy igazán különleges darab.

 

Ez a többszintes, kőhatású szökőkút egy igazán különleges darab. A madarak számára is kellemes helyet biztosít, ezáltal Ön is támogathatja a helyi élővilágot.

Ez a lépcsőzetes, pala hatású vizes dísztárgy napelemmel és igény szerint akkumulátoros áramforrással is rendelhető, így a borús napokon is folyamatosan mű

 

Ez a lépcsőzetes, pala hatású vizes dísztárgy napelemmel és igény szerint akkumulátoros áramforrással is rendelhető, így a borús napokon is folyamatosan működhet. Ez egy másik kialakítás, melynek LED-lámpája éjszaka kapcsol be

Ez gömb csobogó kisebb erkélyekre és teraszokra ideális.

 

Ez gömb csobogó kisebb erkélyekre és teraszokra ideális. A fényvisszaverő kialakítás segít megvilágítani a sötét sarkokat, így nagyobb tér illúzióját kelti

A keleti stílus rajongói egy ilyen exotikus bronz Buddha dísztárgyban egy igazán feltűnő fókuszpontot teremthetnek kertjükben.

 

A keleti stílus rajongói egy ilyen exotikus bronz Buddha dísztárgyban egy igazán feltűnő fókuszpontot teremthetnek kertjükben. Találhatunk ezek között megvilágítással felszerelt szobrot is, amely elbűvölő fényekkel teszi sötétben is látványossá a csoboó vizet.

Maradjunk az exotikumoknál, de ezúttal Buddha nélkül4 A bambuszból és kókuszdióhéjból kézzel készített.

 

Maradjunk az exotikumoknál, de ezúttal Buddha nélkül! A bambuszból és kókuszdióhéjból kézzel készített, szépen kidolgozott japán szökőkút tökéletes választás a keleti stílusú kertekbe.

A legjobb kerti csobogók és szökőkutak napelemmel

 

Végül a rusztikus kertek kedvelőinek egy elragadó erdei csobogó. Az ilyen jellegű fát utánzó, madarakat ábrázoló dísztárgyakkal kis vidámságot és meghittséget adhatunk kertünknek.

Reméljük, sikerült inspirálnunk a kertbarátokat a fenti ötletekkel! Most már csak ki kell választani a hozzánk legközelebb álló csobogót vagy szökőkutat a helyi kertészetben vagy a webshopokban.

 

A cikk forrása:
www.countryliving.com