A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

 

A hosszú, forró és száraz nyarat követően a pázsit őszi gondozási munkáinak nagy része abból áll, hogy ismét jó állapotba hozzuk a hűvösebb hónapokra, amikor a fű pihenhet.

Az alábbiakban hét tippet adunk arra, hogyan fogjon ehhez hozzá.

 

Szellőztetés

A nyár során a kerti partiktól, az ott nyüzsgő gyerekektől és háziállatoktól a pázsit talaja összetömörödhet. A talajtömörödés azt jelenti, hogy a pázsit gyökerei nem képesek elegendő mennyiségű vizet, oxigént vagy tápanyagot felvenni.

Ősszel kötelező elvégezni a levegőztetést vagy gyepszellőztetést, amely segít a talaj fellazításában, és lehetővé teszi a víz és a levegő mélyebbre való hatolását a talajba.

 

A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

 

Az eljárás egyszerű. Végezheti manuális módon, egy mezei gereblyével egyszerűen kihúzza a fűben maradt száraz, vágott gyepmaradékot. De gyepszellőztetőgépekkel is végezheti ezt a munkát, ha nagy füves területe van.

 

Ó, azok a gyomok...

Az őszi gyepgondozás megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a pázsit gyommentes. A gyep méretétől függően előfordulhat, hogy kézzel is eltávolíthatja a gyomokat.

Ha a pázsitban túl sok gyom van ahhoz, hogy kézzel távolítsa el őket, akkor folyékony gyomirtó használatát javasoljuk.

Érdeklődjön, hogy melyik lenne pázsitjának megfelelő, és azt is vegye figyelembe, hogy a gyomirtó alkalmazása során átmenetileg megváltozhat a fű színe.

 

Kártevők

Egy hosszú forró nyár után ősszel a pázsit kártevői gyakran elszaporodnak a nedves és száraz körülmények miatt, melyek megterhelték a pázsitot, és fogékonyabbá tették a kártevőkkel szemben.

Ilyenkor a legjobb stratégia, ha először megpróbálja azonosítani a gyep kártevőjét, és érdeklődik a helyi kertészeti központban, hogy milyen rovarirtó szert használjon ellene.

 

A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

 

A gyep leggyakoribb kártevői az olyan rovarok lárvái, mint az orrszarvú bogár és a cserebogár.

Számos webáruház kínálja a rovarölő szerek széles választékát, melyek a legtöbb fűfajtán biztonságosan alkalmazhatók.

Használat előtt mindig ellenőrizze a címkét.

 

A gyep betegségei

A gyep kártevőihez hasonlóan a gyep betegségei is egy hosszú, forró nyár után jelentkezhetnek, mikor a fű kimerült és stresszes.

A számos gyakori gyepbetegség közé tartozik a barna foltosság és a dollár folt, melyek elhalt fűfoltokként és apró, sárgás foltokként jelennek meg. A gyepbetegségek gyakrabban fordulhatnak elő kötött vagy rossz vízelvezetésű talajon.

A gyepbetegségek leküzdésének módja az, hogy a pázsitot egészségesen és jól táplált állapotban kell tartani.

A leggyakoribb gyepbetegségek ellen a webáruházakban beszerezhető hatékony gombaölő szerekkel védekezhet.

Mindig ellenőrizze a gombaölő szer címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságosan használható a gyepen.

 

Műtrágyázás

Az ősz eleji műtrágyázás a legjobb módja annak, hogy a pázsitot kizöldítse, megerősítse és ellenállóbbá tegye az extrém fagykárok ellen.

Az őszi trágyázás emellett segít a gyep felépülésében a nyár végén a kártevők és betegségek által okozott stresszből.

Ez természetesen a gyepet alkotó fűfajtától is függ (meleg vagy hideg évszakos).

Az ideális lassú kioldódású, szemcsés műtrágyának tartalmaznia kell nitrogént (N - 26), foszfort (P - 2), káliumot (K – 9) és vasat (Fe – 3,4).

A hideg évszakos fűfélék számára legrosszabb nyári hőség elmúlt, ezért most jól reagálnak a megerősödésüket segítő trágyázásra. A folyékony műtrágyák olyan aktív összetevőket tartalmaznak, melyek a legrövidebb időn belül a legnagyobb mértékű növekedéshez segítik a pázsitot. Mivel a folyékony műtrágya gyors megoldást kínál, felgyorsítva a gyep növekedését és zöldítését, ezért gyakrabban kell kijuttatni. Könnyedén kijuttatható tömlőn vagy permetezőn keresztül.

A lassú kioldódású, szemcsés műtrágya gyakran jobb ár-érték arányt képvisel, ha a gyep növekedését az egész évszakban (3 hónap) lassú kioldódású tápanyaggal segíti elő. A lassú kioldódású, szemcsés műtrágya könnyen kijuttatható kézzel vagy szórógéppel.

A hagyományos műtrágya gyakran a legolcsóbb gyeptrágya, de nem feltétlenül a legjobb. A kijuttatandó mennyiség általában 4-6 hétre vonatkozik attól függően, hogy a pázsit képes-e felszívni a talajba jutó tápanyagokat.

A szerves trágya a legtermészetesebb és leginkább környezetbarát műtrágya. A valódi szerves trágyák állati vagy növényi anyagokból készülnek, és nem tartalmaznak mesterséges vagy szintetikus ásványi anyagokat. A termék jellegétől függően kijuttathatók szórógéppel vagy kézzel. 

 

A kiszáradt pázsit vizet igényel

Ha ősszel észreveszi, hogy a pázsiton a fűlevelek hervadni kezdenek, akkor ideje öntözni.

Ne feledje, hogy a szeles, meleg őszi időjárás ugyanúgy kiszáríthatja a pázsitot, mint a nyári kánikula.

A legjobb reggel öntözni, mivel az esti öntözés elősegítheti a gombák növekedését, hiszen a pázsit egész éjszaka nedves marad. Hetente kétszer, kora reggel 15 percig alaposan öntözze meg a pázsitot, hogy hatékonyabban tudja felszívni a nedvességet. A pázsit alapos és mély öntözésével elősegíti a füvek gyökerének erős növekedését.

 

A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

 

Ha takarékoskodna a vízzel, akkor a pázsitnak csak azokat a részeit öntözze, melyek kiszáradtak, vagy azt, ahol azt szeretné, hogy zölden maradjon.

 

Fűnyírás

Ősszel a pázsit energiát tárol el télire, ezért a növekedés érdekében a fűnyírás gyakoriságát csökkenteni kell.

Az ősz közepétől késő őszig növelje a fűnyíró magasságát.

 

A kerti pázsit őszi ápolásának 7 egyszerű lépése

 

Nyírás előtt távolítsa el az esetleg lehullott leveleket, hogy a pázsit minél több napfényt kapjon.

Egészséges, zöld gyepet mindenkinek!

 

Forrás: myhometurf.com