A kemény matracok valóban jobbak a hátnak? – szakértőt kérdeztünk

Ha hátfájástól szenvedünk, itt megtalálható mindent, amit tudni kell arról, hogy a kemény matrac lehet-e a legjobb alvási felület.

A kemény matracok valóban jobbak a hátnak? – szakértőt kérdeztünk

 

Ha hátfájással küszködik, előfordulhat, hogy a matrac a probléma. A legvalószínűbb az, hogy a gerince nincs kellőképpen alátámasztva, mivel az alvási pozíciója, súlya és a használt matrac típusa befolyásolhatja a gerinc egyenességét. Ha az ágy nem felel meg az igényeinek, itt az ideje, hogy újragondolja, mivel tehet legjobbat a hátának.

A közvélekedéssel ellentétben a kemény matrac nem mindig egyenlő az ideális matraccal – az alvási stílustól függően egy kemény matrac egyenletesen eloszthatja a testsúlyát, de lehet, hogy túl nagy nyomást gyakorol a csípőre, a vállára és a nyakára, ami kellemetlen érzést, kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat.

Meg szerettünk volna bizonyosodni arról, hogy a kemény alvófelület valóban jobb-e a hát számára, ezért beszéltünk egy matracszakértővel. Remek tanácsokat kaptunk tőle arra vonatkozóan, hogy melyik a legjobb matrac a hátfájásra, hogy újra kényelmesen aludhassunk.

 

A kemény matracok valóban jobbat tesznek a hátunknak?

Ahhoz, hogy megtudjuk, valóban a kemény matrac a legjobb döntés, ismernünk kell az alvási pozíciónkat. Gondoljuk át, hogy milyen testtartással alszunk leginkább: a hasunkon, a hátunkon, oldalt vagy több pozíció kombinálásával.

A kemény matracok valóban jobbak a hátnak? – szakértőt kérdeztünk

 

A szakértők szerint: „Az, hogy a kemény matracok jobbak-e Önnek, az az alvás stílusától függ. Gerince alátámasztásának módja rendkívül fontos ahhoz, hogy fájdalom nélkül tudjon ébredni – és ez az alátámasztás mindig más, attól függően, hogy az oldalán, a hasán vagy a hátán alszik”.

Az alvásspecialisták és alvástanácsadók így magyarázzák: „Nem feltétlenül a kemény matracok nyújtják a legjobb alátámasztást. A kemény matracok a hason alvók számára a legmegfelelőbbek, mivel fontos, hogy teste a lehető legközelebb legyen az ágyhoz. Az Ön és a matrac közötti minimális hézag biztosítja, hogy a teste megfelelően meg legyen támasztva”.

„Ha hason alszik, a kemény matracok jobbak a hátának. Az oldalt alvóknak azonban érdemes közepesen puha matracot választaniuk, a háton alvók pedig több párnázást igényelnek, így inkább puha matracot érdemes választaniuk”.

 

Milyen típusú matrac a legjobb a hátfájásra?

Valójában a memóriahabos és a latex matracok a legjobbak a hátfájásra. Mindkettő illeszkedik a testhez, az ízületeknél puhák, de megtámasztják a gerincet, hogy a térd, a váll és a nyak megfelelően a helyén maradjon.

A kemény matracok valóban jobbak a hátnak? – szakértőt kérdeztünk

 

A szakértők szerint: „A memóriahab egyenletesen osztja el a súlyt, és kiküszöböli a nyomáspontokat, hogy segítsen enyhíteni a fájdalmat. Az általuk nyújtott legmagasabb szintű alátámasztásnak és kényelemnek köszönhetően gyakran ajánlják a csontkovácsok is”.

 

A kemény matracokkal kapcsolatban feltett két leggyakoribb kérdés:

 

1.) Az orvosok ajánlják a kemény matracot?

Ha hátfájástól szenved, mindig a legjobb, ha először orvoshoz fordul. Új matrac vásárlása vagy fedőbetét hozzáadása segíthet az ízületi fájdalmakon és a testfájdalmakon, de ez nem minősül orvosi megoldásnak. Mindig érdemes orvoshoz fordulni, így elkerülhető, hogy még nagyobb probléma alakuljon ki.

Ha a matrac elöregedett és megereszkedett, az ortopéd orvosok azt javasolhatják, hogy vásároljon egy olyan ágyat, amely az Ön számára a legkényelmesebb. Fontos, hogy rendszeresen cserélje a matracot, mivel idővel puhábbá válhat és kevésbé támasztja a testét. Mindig érdemes jól kürölnézni, mielőtt új ágyat vagy egyéb vonatkozó terméket vásárolna, hogy enyhítse fájldalmát. Előfordulhat, hogy ami az Ön alvási problémáinak megfelelő, az másnak nem lesz jó.

 

2.) Hogyan deríthetem ki, hogy a matracom túl kemény-e?

A nem megfelelő keménységű matrac fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, ami az alvás megzavarásához vezethet. Van néhány jel, amelyekből megállapíthatja, hogy a matrac túl kemény-e:

– Felébred éjszaka?

– Forgolódik, hánykolódik éjszaka?

– Fájdalmakra ébred?

– Nehezen alszik el a kényelmetlenség miatt?

 

Ha igen, érdemes ellenőrizni a matracot, amelyen alszik.

Az alvási stílusától függetlenül a matracnak körül kell ölelnie a csípőjét, a térdét és a vállát (legalább) úgy, hogy érezze, hogy a matrac megtámasztja és kipárnázza ezeket a részeket. Ha nem így van, akkor előfordulhat, hogy a matrac túl kemény.

Saját ágyának az Ön számára kell a legmegfelelőbbnek lennie. Mivel minden éjszaka ebben alszik, fontos, hogy megfeleljen alvásigényeinek.

Ha nemrégiben puhább matracon aludt, és kényelmesebbnek találta, elérkezett az idő, hogy puhább alvófelületre váltson.

A kemény matracok valóban jobbak a hátnak? – szakértőt kérdeztünk

 

KÖVETKEZTETÉS:

Függetlenül attól, hogy már egy ideje hátfájással küszködik, vagy csak mostanában ébred fájdalmakkal, nem kell azonnal új ágyért rohanni – különösen, ha a mostani ágya újszerű állapotban van. A fedőmatrac használata gyors és megfizethető mód arra, hogy az ágy keménységén változtassunk. Ennek ellenére, ha a matraca régi, kipuhult és megereszkedett, akkor valószínűleg az okozza a problémát, így érdemes újat vásárolnia.

 

A cikk forrása:
www.homesandgardens.com