A gázkandallók befolyásolhatják a levegő minőségét az otthonunkban?

Hogyan kerüljük el a látható és láthatatlan füstöt? A gáztűzhelyekkel kapcsolatos események miatt számos lakástulajdonos töprenghet azon, hogy mi más okozhat még légszennyezést az otthonában. A keresés során gyakran eljutnak a gázkandallóhoz, mivel minden tűzzel és gázzal működő berendezés aggodalomra adhat okot. De ha a kandalló megfelelően működik és felelősen használják, akkor biztonságosan össze lehet gyűlni körülötte.

Az egyik legfrissebb felmérés szerint évente több mint 50 000 ember kerül kórházba sürgősségi ellátásra szén-monoxid-mérgezés (CO) miatt. Akár gáz-, elektromos, hagyományos fatüzelésű vagy pelletes kandallóról van szó, szén-monoxid-kibocsátás bármelyiknél előfordulhat.

A gázkandallók befolyásolhatják a levegő minőségét az otthonunkban?

 

A kandallóknak számos típusa létezik, ellentétben a gáztűzhelyekkel, amelyek az égés szempontjából gyakorlatilag mind egyformák. Ha otthona nem megfelelően szellőzik, rossz a tüzelőanyag vagy gyenge égésű, friss, vizes fát használ, az szén-monoxid-kibocsátáshoz vezethet. Ha van gáztűzhelye, a szén-monoxid-felhalmozódás megelőzése érdekében a kandalló vagy a szellőzőnyílás felett olyan védőszűrőnek kell lennie, amely kivezeti az élettérből a szén-monoxidot.

Bár a gázkandallók valósághű megjelenést kínálnak, és a valódi lángokkal gyorsan felmelegítenek bármilyen teret, mint minden tűzzel és gázzal kapcsolatos dolog, ez is potenciális biztonsági problémákat vethet fel.

 

Honnan tudom, hogy biztonságos-e a kandallóm?

A gázkandalló használata előtt fontos, hogy elolvassa az apróbetűs részeket, és megismerje a készüléket. A barkácsrajongóknak nem ajánlott, hogy saját maguk telepítsék a kandallót, mivel a kandallók helyes üzemeltetése az adott típustól függ. Egyes gázkandallók csak földgázzal működnek, míg másikak propánnal is használhatók. Ne vegyük félvállról, hogy tilos a gázkandalló teljesítménytábláján feltüntetett tüzelőanyagtól eltérő tüzelőanyagot használni.

A gázkandallók befolyásolhatják a levegő minőségét az otthonunkban?

 

A kéményéből kilépő furcsa szag, hang vagy füstfelhő árulkodó jele lehet annak, hogy ideje szakértőt hívni. Az állandó használat miatt por, szennyeződés, hamu és korom halmozódhat fel idővel. Ha azonban a készülék új, akkor szükség lesz egy kis kigázosítási vagy kiégetési időre is. Kövesse a gyártó ajánlott eljárásra vonatkozó javaslatait, és szellőztesse a területet az előírt ideig. Az ablaknyitás, a mennyezeti és ablakventilátorok, valamint a hordozható légtisztítók segítenek a szellőztetésben.

 

Hogyan javíthatom a levegő minőségét az otthonomban?

A szén-monoxid azért olyan veszélyes, mert láthatatlan és szagtalan is egyben. Ha otthonában már vannak füst- és szén-monoxid-érzékelők, ellenőrizze, hogy az elemek töltöttsége megfelelő-e és jól működnek-e.

Otthonában érdemes új szén-monoxid-érzékelőket telepíteni a lakás minden emeletére, beleértve a pincét és a garázst is. Telepítsen az összes hálószoba ajtaján belülre vagy közvetlenül az ajtó elé is.  Kifejezetten a kandallók esetében azt javasoljuk, hogy a kandallóktól 1–5 méteren belül helyezzen el további CO2-riasztókat, a tűzoltó készülékeket pedig gyorsan elérhető közelségben kell tartani.

A gázkandallók befolyásolhatják a levegő minőségét az otthonunkban?

 

Szakértői vélemények szerint ez a legjobb módja otthona méregtelenítésének:

  • Ha nem tudja eltávolítani vagy kicserélni a gázkészülékeket, fontos, hogy legyenek levegőfigyelő és -tisztító berendezések. Ezek a készülékek figyelmeztetnek a levegőben lévő szennyeződésekre, és tisztítást kezdeményeznek, hogy eltávolítsák az adott helyiségekben lévő levegőből a toxinokat.
  • Bár egyszerű, mégis létfontosságú, hogy főzés közben olyan elszívó ventilátort vagy szagelszívót használjon, amely közvetlenül kívülre vezeti a gőzt.
  • Győződjön meg arról, hogy a szellőztetőrendszer megfelelő. Vannak olyan rendszerek, amik visszaállítják a beltéri levegő egyensúlyát, és eltávolítják a felesleges szennyeződéseket, ami fontos, ha égéssel működő berendezésekkel és készülékekkel van dolgunk.
  • Az ajánlott VOC-szint túllépése esetén a VOC-ellenőrző eszközökre reagáló és automatikusan szellőztető aktív vagy intelligens szellőztetőrendszerek segítenek elkerülni, hogy káros és szennyezett legyen a levegő.
  • A gázkészülékektől kb. 3 méter távolságra telepítsen szén-monoxid-érzékelőket. Olyan lakásba költözik, ahol volt már példa ilyen incidensre? Előfordul, hogy a lakásvásárlók anélkül vásárolnak ingatlant, hogy ellenőriznék, a korábban beépített kandalló megfelel-e a szabványoknak.

Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyná otthona segélykiáltásait (ismét felhívjuk a figyelmét, hogy ellenőrizze az elemeket a szén-monoxid-érzékelőkben), egy szakemberrel nézessen át mindent. A kandallót és kéményt minden évben ellenőriztetni kell, ami az Ön és családja biztonságát szolgálja.

A gázkandallók befolyásolhatják a levegő minőségét az otthonunkban?

 

Itt is a megelőzés a legjobb módja otthona védelmének, és ez mindig kifizetődő.

 

A cikk forrása:
www.housebeautiful.com