7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Hamarosan itt a nyár, és újra kereshetjük a menekülési útvonalat a kánikula elől. Ha otthonunkban nincs légkondicionáló – vagy csak igyekszünk takarékosan használni azt –, még mindig rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy hűvösen tartsuk lakásunkat. Ma megosztunk 7 bevált módszert arról, hogyan tudjuk légkondicionálás nélkül lehűteni a házunkat.

 

1.) ABLAKOK ZÁRVA ÉS TAKARVA

 

A forró nyári hónapokban a legnépszerűbb megoldás, hogy légkondi nélkül hűtsük a helyiséget, ha bezárjuk az ablakokat. Nekünk, akik szeretik a friss levegőt, ez nehezen megemészthető, de a kettő közül csak egyet választhatunk. Ha a kinti levegő melegebb, mint a benti, az ablakok zárva tartásával és árnyékolásával az otthonunk belül egy kicsit hűvösebb marad.

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

És mivel az ablakokon keresztül a lakásba bejutó napfény körülbelül 76%-a hővé alakul, érdemes lehúzni a redőnyöket vagy behúzni a függönyöket. Egyesek sötétítő (black-out) függönyt is választanak, hogy az ablakokat takarják, és teljesen elzárják a napfényt, amely az éjszakai alvásra is jótékony hatással van.

 

2.) AZ AJTÓ IS LEGYEN BECSUKVA ÉS SZIGETELVE

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Ha az idő nagy részét egy szobában töltjük, érdemes megfontolni, hogy becsukjuk a nem használt szobák ajtaját – például a hálószobákat vagy a fürdőszobákat. A ház egyes részeinek lezárásával a hűvösebb levegő egyetlen területen koncentrálódik, és elősegítheti, hogy a leginkább használt helyiség gyorsabban lehűljön és hűvös maradjon. Ha alul résekkel rendelkező ajtóink vannak – különösen azok, amelyek kifelé vezetnek –, fektessünk be némi szigetelésbe.

 

3.) NE HASZNÁLJUNK SÜTŐT

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

A hétvégi rántott hússal érdemes hétvégéig várni, mert semmi sem melegíti fel úgy a helyiséget, mint egy 200 fokos sütő. Helyette válasszuk inkább a szabadtéri grillezést, akár egy kis villanygrillen, vagy bármilyen szezonális nyári receptet, amely nem igényel beltéri hőtermelést. Ha feltétlenül használnia kell a sütőt, várja meg, amíg a külső levegő lehűl később este, és nyissunk ki néhány ablakot.

 

4.) CSERÉLJÜK LE AZ IZZÓKAT

 

Nem csak a konyhai készülékek hoznak be felesleges meleget nyáron. A villanykörték egy másik bűnös, bár kevésbé nyilvánvalóak.

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Az izzólámpák adják le a legtöbb hőt azáltal, hogy az általuk felhasznált energia 90%-át elpazarolják, így a LED-es izzókra való váltás jelentősen javíthatja otthonunk hűvösségét. További megoldás az energiahatékony izzók, amelyek szintén segítenek csökkenteni a villanyszámlát.

 

5.) HASZNÁLJUK HELYESEN A VENTILLÁTORT

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Ha nincs klímánk, akkor nyáron a ventilátorok a legjobb barátaink – mindaddig, amíg helyesen használjuk őket. Mivel a ventilátorok mozgatják a levegőt, nem pedig hűtik, számít, hogy hol és hogyan fogjuk őket munkába. A ventilátorokkal keresztirányú szellő létrehozása a legjobb módja a hűvösebb levegő keringetésének és a forró levegő kiszorításának. Keressük meg házunk leghűvösebb részét (akár a leghűvösebb helyiséget, akár az árnyékban lévő ablakból érkező külső levegőt), és fordítsuk a ventilátort a házunk legmelegebb része felé. Ez segít beszívni a hidegebb levegőt a ház egyik oldaláról, és kiszorítani a melegebb levegőt. További trükk, ha egy nagy tál jeget ferdén a ventilátor elé helyezünk. Ez az egyszerű tipp meglepően hatékony „barkácsklíma” lehet, mert a jégről párolgó hideg levegőt a szobába fújja.

 

6.) VÉDEKEZZÜNK A PÁRATARTALOM ELLEN

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Ha párás területen élünk, a páratartalom még elviselhetetlenebbé teheti a kutyameleget. Bár a párátlanító nem csökkenti a szobahőmérsékletet, segít kezelni a ragadós, sűrű levegőt enyhítve a forró napokat. Mivel a páratartalom csökkenti az izzadság elpárolgását, ezért párás időben gyakran sokkal melegebbnek és izzadtabbnak érezzük magunkat, így a páramentesítő vásárlásával kényelmesebbé tehetjük otthonunkat a párás hónapokban.

 

7.) HASZNÁLJUK FEL AZ ÉJSZAKA HŰVÖS LEVEGŐJÉT

 

Utoljára, de nem utolsó sorban, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a környékünkön éjszaka kellemesen lehűl a hőmérséklet, nyissuk ki az ablakokat lefekvés előtt vagy akár egész éjszakára.

 

7 TIPP A HŰVÖS SZOBÁHOZ KLÍMA NÉLKÜL

 

Ha korán kelők vagyunk, érdemes egy reggeli alapos szellőztetéssel kezdeni a napot, ami szintén segít felkészülni az újabb ütközetre a hőséggel. Ezáltal pénzt takaríthatunk meg, és segít megőrizni otthonunk hűvösségét. Csak győződjünk meg róla, hogy reggel visszacsukjuk az ablakokat, hogy bent tartsuk a hűvös levegőt, mielőtt túl meleg lesz kint.

 

 

 


Forrás:
https://www.avail.co