5 egyszerű lépés a gyógynövények beltéri termesztéséhez

5 egyszerű lépés a gyógynövények beltéri termesztéséhez

 

Ne hagyja, hogy a hideg idő tönkre tegye gyógynövény termését! Nézze meg, mit kell tennie azért, hogy növényei akkor is jól érezzék magukat tavaszig, ha beköltözteti őket otthonába.

A tél nem feltétlenül jelenti a fűszerkert végét. Kedvenc fűszernövényeit beviheti a házba, és aztán évről évre tovább termesztheti őket. Beltérbe leginkább azokat az évelőket célszerű beköltöztetni, melyek túlélésükhöz védelemre szorulnak az alacsony hőmérséklettel szemben, például a citromfüvet vagy a gyömbért. A szívósabb fajták - például a levendula, a háromszínű zsálya és a kakukkfű - a legtöbb országban a szabadban is át tudnak telelni. Ugyanakkor a hidegebb hónapokban is élvezheti e gyógynövényeket, ha áthelyezi őket beltérbe.

Az alábbiakban ismertetjük, hogyan költöztetheti be a házba a különböző típusú fűszernövényeket, hogy ott tovább termesztve őket egész télen élvezhesse friss ízüket és illatukat.

 

1. Vizsgálja meg és ültesse át a kerti fűszernövényeket

Mielőtt beltérbe vinné a növényeket, alaposan vizsgálja meg, hogy nincsenek-e rajtuk rovarok. Távolítson el minden »betolakodót« a levelekről úgy, hogy a kerti tömlőből vízzel lelocsolja őket. Azután, mielőtt a talaj megfagyna, óvatosan ássa ki azokat, melyeket be szeretne vinni a házba.

Ebben az időben a csokorban növekvő évelő fűszernövények, mint az oregánó, a majoránna és a menta, jól meggyökerezett részekre oszthatók. A fás és bokrosabb gyógynövényeket (például a zsályát és a rozmaringot) általában nehéz kiásni.  Azokat a gyógynövényeket, melyeket be akar költöztetni a házba, utána pedig visszavinni a kertbe, legcélszerűbb egész évben cserépben termeszteni.

 

2. Fűszernövényeit megfelelő cserépbe ültesse

Olyan cserepet válasszon, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne a gyógynövény gyökérlabdája, de legyen benne hely növekedni is. Szórjon egy réteg ültetőföld-keveréket a cserép aljára, majd helyezze rá a növényt, és töltse ki a gyökerek közti teret földkeverékkel. Szorosan nyomkodja be a földet a növény gyökerei köré, végül hagyjon körülbelül egy centinyit a talaj felszíne és a cserép pereme között. Amikor új cserépbe ülteti a gyógynövényeket, akkor annyi vizet öntsön a földjükre, hogy a víz kifolyjon a cserép alján.

5 egyszerű lépés a gyógynövények beltéri termesztéséhez

 

3. A növényeknek alkalmazkodniuk kell az új (beltéri) körülményekhez

A házba beköltöztetett gyógynövényeknek időre lesz szükségük ahhoz, hogy megszokják az új környezetet. Meglehet, hogy néhány levelet ledobnak és lassabban növekszenek. Úgy keltse őket életre, hogy világos, de nem napsütötte helyre teszi őket (ne érje őket közvetlen napfény). Egy hét elteltével áthelyezheti a cserepeket olyan helyre, ahol naponta legalább négy órányi közvetlen napfény éri őket. Ha nincs elegendő napfényt biztosító ablaka, akkor termesztheti a gyógynövényeket fluoreszkáló vagy növénytermesztő lámpák alatt.

 

4. Gyöngéden ápolja növényeit

Hetente egyszer fordítsa meg a cserepeket, hogy a növények minden oldala elegendő fényt kapjon. Amikor a talajuk száraznak tűnik, öntözze meg őket  mélységig. A páratartalom növelése érdekében naponta permetezze vízzel a levelüket. Időnként a mosogató fölött megdöntheti a cserepeket, és óvatosan leöblítheti a növények leveleit vízzel, hogy tisztán tartsa őket, és eltávolítsa róluk az esetlegesen megjelenő kártevőket.

 

5. Rendszeresen metssze meg őket

Ahhoz, hogy mindig rendelkezésére álljanak az olyan friss, lágy szárú fűszernövények, mint a bazsalikom, a citromfű és a menta, a tél folyamán mindegyikükről szedje le a dugványokat, és tegye őket egy vízzel teli alacsony vázába, hogy meggyökeresedjenek. Amikor a gyökereik néhány centire megnőnek, akkor ültesse el őket, hogy ezzel is gyarapítsa friss fűszernövényeinek készletét. Bármikor levághat egy-egy gallyacskát róluk, amikor friss fűszernövényre van szüksége kedvenc ételeihez.

5 egyszerű lépés a gyógynövények beltéri termesztéséhez

 

A gyógynövényeket rendszeresen meg kell metszeni, mert ez növekedésre ösztönzi őket és tömör struktúrájúak maradnak mindaddig, amíg tavasszal újra ki nem viszi őket a szabadba. Ezért ne féljen folyamatosan szedni belőlük!

 

Összefoglaló: Őrizze meg hosszabb ideig fűszernövényei frissességét – akár egész évben

Egy kis előkészítéssel szinte minden gyógynövénye áttelelhet beltérben. Ha cserépben termeszti őket, akkor egész évben lesz friss fűszernövénye a főzéshez, a tavasz beköszöntével pedig kiviheti őket a szabadba és ott újra elültetheti. A könnyen termeszthető fűszernövények remek kiegészítői lehetnek szobanövény-gyűjteményének, és dönthet akár úgy is, hogy néhányat egész évben a házban tart.

5 egyszerű lépés a gyógynövények beltéri termesztéséhez

 

Télen termeszthető évelő fűszernövények: kakukkfű, metélőhagyma, rozmaring, menta, görög oregánó, citromfű, sóska…; a kétéves gyógynövények közé tartozik a petrezselyem és a gyöngyhagyma.