10 műszaki cikk, amit sosem takarítunk (pedig kellene)

Az otthonaink tele vannak elektronikus eszközökkel, amelyek könnyebbé, produktívabbá és élvezetesebbé teszik az életünket. És mikor takarítottuk őket utoljára? Hm… Pedig több szempontból is fontos lenne.

A háztartási elektronika előkelő helyet foglal el mindennapi életünkben. Rendszeresen megérintjük őket, megosztjuk más családtagokkal, és elől hagyjuk őket, hogy port és piszkot gyűjtsenek, de általában nem vesszük be őket a szokásos takarítási rutinunkba – és ez nagy hiba. Amilyen fontos a kezek tisztán tartása, ugyanolyan fontos az elektronikai eszközök tisztán tartása is, hogy ne váljanak a baktériumok hordozójává. Most megosztunk néhány gyors tisztítási trükköt az általános otthoni elektronikához, amelyek csíra- és pormentessé teszik eszközeit. Továbbá a listánk segít abban is, hogy egyik sem maradjon ki.

Fontos megjegyzés, mielőtt megragadja a tisztítószereket: Ellentétben az otthonában lévő egyéb tárgyakkal, az Ön elektronikus eszközei speciális bevonattal vannak bevonva, és olyan elektromos alkatrészeket tartalmaznak, amelyek érzékenyek lehetnek a durva tisztítószerekre és súrolószerekre. Amikor eldönti, hogyan tisztítsa meg az elektronikát otthonában, mindig jó ötlet, hogy ellenőrizze a gyártó utasításait, mielőtt megpróbálná megtisztítani az eszközt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy közben nem sérti meg.

A legtöbb egyszerű tisztításhoz elegendő csak az eszköz külsejét megszabadítani a portól és szennyeződésektől ennek ellenére érdemes a gyártó garanciáját ellenőrizni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tisztítási módszere nem érvényteleníti a garanciát.

 

1. Mobilok és tabletek

Ez nem csak egy piszkos pletyka: a mobiltelefonod minden négyzetcentiméterét több mint 20,000 baktérium borítja. Ez több baktérium, mint amennyi a nyilvános kilincsen található. Védekezz a baktérium sereg ellen a mobiltelefonod és táblagéped tisztán tartásával és töröld le őket rendszeresen. Bár vásárolhat speciális tisztítófolyadékot vagy törlőkendőt a képernyők fertőtlenítéséhez, egyszerűbb a mikroszálas kendőt 60 százalék víz és 40 százalék izopropil-alkohol keverékével megnedvesíteni, és naponta megtisztítani a képernyőt. A mikroszálas kendő a legjobb, mert nem karcolja meg a felületeket. Tisztítás előtt feltétlenül kapcsolja ki telefonját vagy táblagépét.

 

2. Számítógépek és laptopok

Nem érinti meg olyan gyakran a számítógép vagy a laptop képernyőjét, mint a mobiltelefonját, de ezek a képernyők továbbra is ujjlenyomatokat és port gyűjthetnek. A monitorok tisztításához kapcsolja ki számítógépét vagy laptopját, majd keverjen egy csepp mosogatószert néhány csésze meleg vízbe. Mártson egy mikroszálas kendőt a keverékbe, és nyomja ki a felesleges vizet. Törölje le a képernyőket, hogy eltávolítsa a foltokat és a szennyeződéseket, majd öblítse le a ruhát tiszta vízzel, és törölje le újra. Száraz mikroszálas kendővel távolítsa el a megmaradt nedvességcseppeket és távolítsa el a csíkokat. Soha ne permetezzen folyadékot közvetlenül a képernyőre!

10 műszaki cikk, amit sosem takarítunk (pedig kellene)

 

Ha asztali számítógépe van, fordítson különös figyelmet a számítógépházra. A ház szellőzőnyílásokkal rendelkezik a forró levegő kivezetésére és a rendszer hűtésére. Ezek a szellőzőnyílások gyakran eltömődnek a portól, ami befolyásolhatja a számítógép működését. Porszívóval tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat, majd törölje le a tornyot nedves mikroszálas kendővel. Ha sok port lát a torony belsejében, előfordulhat, hogy ki kell nyitnia a házat, hogy el tudja távolítani a port. Ha nem szeretné eltávolítani a fedelet, kérjen professzionális takarítást számítógépéhez. Érdemes hetente letörölni a port a számítógépházáról.

 

3. Egér és billentyűzet

Az Arizonai Egyetem kutatói azt találták, hogy egy irodai asztal 400-szor több baktériumot képes elhelyezni, mint egy WC-ülőke, és ezeknek a baktériumoknak nagy része megtelepszik a billentyűzeten, az egéren és a görgetőpadon. Mivel ezt a felszerelést olyan gyakran érintjük, rendszeresen tisztítani kell, hogy távol tartsuk a kórokozókat.

A billentyűzet tisztításához először válassza le az áramforrásról. Sűrített levegővel távolítsa el a port és a törmeléket a billentyűk közötti résekből. Enyhén dörzsölje át egy vattacsomót alkoholos dörzsölővel, és enyhe körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg mindegyik billentyűt, majd szárítsa meg őket mikroszálas kendővel. Tisztítsa meg az egeret úgy, hogy permetezze be alkohollal, majd törölje le egy mikroszálas kendővel. A görgetőpad tisztításához dörzsölje le egy kevés vízzel vagy izopropil-alkohollal megnedvesített puha ruhával. Hetente tisztítsa meg ezt a három érintkezési pontot. Ha beteg, a legjobb, ha minden használat után megtisztítja őket.

 

4. Nyomtató

Az otthoni nyomtatók is igazi pormágnesek. A nyomtató megfelelő működésének megőrzése érdekében a tisztítási rutin részeként távolítsa el a port. A legtöbb nyomtató rendelkezik tisztító funkcióval, amely gondoskodik a tintafúvókákról, így valószínűleg nem kell velük foglalkozni. De jó ötlet egy sűrített levegős doboz vagy egy kis kézi porszívó használata a nyomtató belsejében felgyülemlett por eltávolítására. A nyomtató külsején lévő szennyeződések, ujjlenyomatok és tintafoltok eltávolítása érdekében törölje le a nyomtatót vízben megnedvesített puha ruhával. Próbálja meg hetente leporolni a nyomtatót.

10 műszaki cikk, amit sosem takarítunk (pedig kellene)

 

5. Fej- és fülhallgatók

A fej- és fülhallgató közvetlenül érintkezik a bőrével. Idővel verejték, viasz, por és szennyeződések borítják be őket. A fülre helyezhető fejhallgatók esetében a legjobb, ha egy kis vízzel és szappannal megnedvesített mikroszálas kendővel töröljük át, majd hagyjuk levegőn megszáradni.

A fülbe helyezett fülhallgatókat, például az AirPod-ot, csak száraz mikroszálas kendővel szabad tisztítani. Ne használjon vizet vagy tisztítóoldatot. Távolítsa el a viasz- vagy porlerakódást úgy, hogy a szennyezett területeket tisztító gittel törölje át. Ha a fülhallgatókon gumiborítás van a hangszóró felett, távolítsa el, és külön törölje le. Az Apple AirPods és hasonló termékek hálóval rendelkeznek, amelyet száraz vattakoronggal tisztíthatsz meg. A vezeték nélküli fülhallgató-tokot is rendszeresen meg kell tisztítani. Ehhez törölje le egy puha ruhával, kevés alkohollal, majd száraz, puha sörtéjű kefével tisztítsa meg a Lightning csatlakozót. Érdemes hetente megtisztítani ezeket az eszközöket is.

 

6. TV-k, távirányítók, okos hangszórók

A televízió képernyőjét ugyanúgy kell tisztítani, mint egy laptop vagy számítógép képernyőjét: egy csepp mosogatószeres meleg vízbe mártott mikroszálas kendővel törölje le. A távirányító tisztítása azonban egy kicsit több munkát igényel: Kezdje a távirányító hátoldalának kinyitásával és az elemek eltávolításával. Finoman rázza meg a távirányítót, hogy fellazítsa a morzsákat, majd sűrített levegővel távolítsa el a gombok közötti résekből a megmaradt törmeléket. Ezután mártson egy mikroszálas kendőt 60-70 százalékos alkoholos oldatba, és törölje le a felületet. Alkoholba mártott pamut törlővel tisztítsa meg a gombok környékét. Hagyja a távirányítót levegőn megszáradni, majd cserélje ki az elemeket. Ha valaki beteg a házban, érdemes minden nap letörölni a távirányítót.

Az olyan intelligens hangszórók, mint az Amazon Echo és a Google Home készülékek, könnyen tisztíthatók nedves mikroszálas kendővel. Ha a készülék képernyővel rendelkezik, tisztítsa meg ugyanúgy, mint a számítógép képernyőjét.

10 műszaki cikk, amit sosem takarítunk (pedig kellene)

 

7. Játékkonzolok és modemek

A játékkonzolokat és azok vezérlőit gyakran meg kell tisztítani a kórokozók kordában tartásához és a hatékony működéshez. A vezérlőket ugyanúgy tisztítsa meg, mint egy távirányítót, és tisztítsa meg a konzolt, mint egy számítógépházat. Ne nyissa ki a konzolt a tisztításhoz; ezt bízd a szakemberekre. Hetente törölje le a konzolokat és törölje le a vezérlőket, de ha Ön vagy valaki más a háztartásban beteg, minden használat után tisztítsa meg a vezérlőket.

A legtöbben nem is gondolnak modemekre és rúterekre, amíg azok működésképtelenné válnak. Gyakran egy sarokban vannak elrejtve, nem láthatók, és a padlón természetesen előbb-utóbb por és háziállatszőr borítja. A számítógépházokhoz hasonlóan ezeknek a dobozoknak is szellőzőnyílásai vannak, hogy segítsék az általuk termelt hőt. A rendszeres műszaki cikk takarítótúrának ez is egy fontos állomása.

 

8. Okos csengők

A beépített kamerás intelligens csengő, például a Ring és a Google Nest videocsengő némi biztonságot nyújt otthonának, de nem véd a kórokozóktól és baktériumoktól. Barátok, szomszédok, futárok is megnyomják ezt a gombot, és nem lehet biztos a kezük tisztaságában. Az intelligens csengő rendszeres tisztítása nemcsak a kórokozók terjedését akadályozza meg, hanem azt is, hogy a kép elmosódjon. A videoajtócsengőt gyártó Ring szerint a csengő házát és gombját érdemes fertőtlenítő törlőkendővel fertőtleníteni (ragaszkodjon a törlőkendőhöz – ne permetezzen fertőtlenítőszert a csengőre, mert a permet beszivároghat).

Ne használjon fertőtlenítő törlőkendőt a csengő lencséjére. Ehelyett törölje le a kamera lencséjét és a csengő testét egy puha, szöszmentes ruhával. A makacs szennyeződések vagy szennyeződések esetén öntsön egy kevés vizet a ruhára, és óvatosan törölje le. A károsodás megelőzése érdekében ne használjon erős vegyszereket az objektíven; Használhat azonban szemüvegekhez, fényképezőgép-lencsékhez és egyéb optikai felszerelésekhez készült tisztítószert.

 

9. Okosórák

Naponta hordja okosóráját, és ha tisztának tűnik, feltételezzük, hogy az. Egy tanulmány azonban, amely a különféle technológiai termékek tisztaságát értékelte, az okosórákat tartja a legszennyezettebbnek, 3000 százalékkal több baktériumot tartalmaz, mint egy WC-ülőke.

Ez a tény valószínűleg arra fogja ösztönözni, hogy gyakrabban tisztítsa okosóráját, és jól teszi, ha hetente néhányszor ezt meg is teszi. Tisztításkor válassza le a képernyőt a szalagról, törölje le a képernyőt mikroszálas kendővel. Ha nagyobb tisztításra van szüksége, nedvesítse meg egy kis vízzel. A szalag tisztításának legjobb módja az anyagtól függ; olvassa el a mellékelt utasításokat.

10 műszaki cikk, amit sosem takarítunk (pedig kellene)

 

10. Hangszórórácsok

Az otthoni hangsugárzóit fedő háló, más néven hangszórórács, a szennyeződés, a por és más allergének csapdája. Még a penész is előfordulhat benne. A háló rendszeres és megfelelő tisztítása egészségesebb otthont és jobb hangszórók hangzását eredményezi.

Jó minőségű hangszórók általában levehető rácsokkal rendelkeznek. Enyhe nyomással le kell tudni emelni őket (ne erőltesse őket!). Rendszeresen távolítsa el a port a hangszóróról és a rácsról nedves törlőkendővel, portörlőkendővel, tollporszívóval vagy kis teljesítményű porszívóval – de ne használja a porszívót a hangszóró-meghajtók közelében. A mélyebb tisztítás érdekében óvatosan dörzsölje át a hálót egy nedves, szappanos szivaccsal, vagy hagyja pihenni a rácsokat szappanos vízben. Alaposan öblítse le, majd szárítsa meg a napon vagy ventilátorral. Csak akkor helyezze vissza a hálót a hangszóróra, ha az teljesen megszáradt.

 

A cikk forrása:
www.bobvila.com